Informatie voor ouders 

Aanmelden voor het vooronderzoek van de nieuwe Schlichting Taaltest is niet meer mogelijk.

Is uw zoon of dochter 16 dagen tot 3,5 jaar oud? Wellicht vindt u of uw kind het leuk om mee te doen aan het normeringsonderzoek van Bayley-4-NL?

Is uw kind tussen de 1 jaar en 9 maanden en 7 jaar en 3 maanden oud? Wellicht vindt u of uw kind het leuk om mee te doen aan het normeringsonderzoek van de nieuwe Schlichting Taaltest?

Wat is de nieuwe Schlichting Taaltest?
De taalontwikkeling is van het grootste belang voor de ontwikkeling van kinderen, zowel voor hun sociale functioneren als voor het verwerven van schoolse vaardigheden. Door verschillende oorzaken verloopt deze ontwikkeling niet bij alle kinderen voorspoedig. Dan is het noodzakelijk de taalontwikkeling nauwkeurig te onderzoeken om vast te stellen of een kind extra ondersteuning nodig heeft. De nieuwe Schlichting Test voor Taalbegrip meet bij kinderen van 2  jaar tot 7 jaar het begrip van taal . De Test voor Taalproductie meet eventuele achterstanden in de ontwikkeling van het gebruik van taal, het spreken. Tijdens het onderzoek doet het kind aansprekende taakjes die passen bij de leeftijd van het kind. 

Heeft u vragen of wilt u nog meer weten over het normeringsonderzoek?
U kunt een e-mail sturen naar info@dekinderacademie.com of het contactformulier invullen.

Wat is het vooronderzoek van de nieuwe Schlichting Taaltest?
Als er een nieuwe of verbeterde versie van een test wordt gemaakt wordt deze eerst onderzocht bij een klein groepje kinderen. In dit geval gaat het om twee onderdelen, die maximaal 35 minuten duren. Als blijkt dat deze verbetering geschikt is dan wordt deze aanvulling toegevoegd aan de test. Vervolgens wordt de gehele test afgenomen bij een grote groep kinderen (het normeringsonderzoek). Voor het vooronderzoek van de nieuwe Schlichting Taaltest zijn we op zoek naar 70 kinderen in de leeftijd van 2 jaar en 3 maanden tot en met 6 jaar en 9 maanden. 

Waarom meedoen aan een normeringsonderzoek? 
Door uw kind mee te laten doen kunnen wij beoordelen of de nieuwe testonderdelen voldoende aansluiten op de nieuwe Schlichting Taaltest en geschikt zijn voor gebruik bij jonge kinderen.

Welke kinderen kunnen mee doen aan het onderzoek? 
Alle kinderen vanaf 2 jaar en 3 maanden tot en met 6 jaar en 9 maanden oud mogen meedoen. 

Mogen meer van mijn kinderen mee doen?
Ja, dat mag zeker. Graag zelfs!

Waar wordt het onderzoek voor de nieuwe Schlichting Taaltest afgenomen?
De test wordt bij u thuis afgenomen of als dat uw voorkeur heeft in een andere kindvriendelijke ruimte, bijvoorbeeld bij ons in de praktijk.  

Reiskosten
Mocht u reiskosten maken door naar de testlocatie te komen, dan zullen deze worden vergoed.

Hoe gaat het onderzoek? 
U kunt uw kind aanmelden door middel van het invullen van een korte digitale vragenlijst. Daarbij vragen wij onder andere om uw toestemming en verzamelen wij informatie over de geboortedatum, woonplaats, opleidingsniveau van ouders en geboorteland van het kind en ouders. Vervolgens ontvangt u van ons een mail waarbij u gekoppeld wordt aan een testleider in uw regio. De testleider zal u mailen en een afspraak met u maken om de twee onderdelen van nieuwe Schlichting Taaltest bij uw kind af te nemen. Tijdens de afname doet het kind aansprekende taakjes die passen bij de leeftijd van het kind.  U bent gedurende het gehele onderzoek aanwezig. De afname duurt ongeveer een half uur. Na de afloop ontvangt uw kind een aardigheidje.

Krijgen ouders de uitkomsten van de nieuwe Schlichting Taaltest?
Het is helaas niet mogelijk om de uitslag te delen met ouders. Indien er echter vermoedens zijn van bijzonderheden in de taalontwikkeling, dan zullen wij dat bespreken met de ouders. 

Vertrouwelijkheid van de gegevens
De gegevens (computerregistraties en vragenlijst) die in het kader van dit onderzoek over uw kind en u verzameld worden, zullen als vertrouwelijk worden behandeld. Alle gegevens worden gecodeerd verwerkt, dat wil zeggen dat er geen namen maar codes worden gebruikt (bijv SCHLICHTING001-3). Die code staat op de vragenlijst en in de computerbestanden die op basis van de onderzoeksgegevens worden gemaakt. Alleen de onderzoekers zullen toegang hebben tot de koppeling tussen de naam van uw kind en de code. Ten overvloede: in publicaties zal de naam van uw kind/ uw naam niet terug te vinden zijn. Al het onderzoeksmateriaal wordt volgens wettelijke normen 15 jaar bewaard.

Uitgebreide informatie over hoe wij omgaan met uw privacy binnen het normeringsonderzoek kunt u hier lezen.

Mogelijkheid tot terugtrekken
Als u toestemming geeft tot deelname kunt u uw kind uiteraard te allen tijde terugtrekken uit de studie. Indien u zich wilt terugtrekken maar er al wel gegevens verzameld zijn, zullen deze gebruikt mogen worden voor de studie, tenzij u hier bezwaar tegen heeft. De verzamelde gegevens zullen in dat geval vernietigd worden.

Meer informatie
Mocht u het prettig vinden om eerst nog meer informatie te krijgen, dan kunt u een e-mail sturen naar info@dekinderacademie.com, het contactformulier invullen of ons telefonisch benaderen (tel: 06-29458602). Het onderzoek van uw kind wordt uitgevoerd door een getrainde medewerker van De Kinderacademie Groningen.


Onderzoeksteam
Dr. Selma Ruiter, orthopedagoog, onderzoeksleider
Drs. Francien Geerds, orthopedagoog-generalist
Drs. Linda van Zonneveld, gedragsdeskundige, onderzoekscoördinator
Mw. Ingrid ter Horst, orthopedagoog

Wilt u ons helpen?