Inhoud en doelstelling:
· Kennis over de ontwikkeling van jonge kinderen (wat is ‘normaal’ en wat is ‘afwijkend’).
· Welke tests zijn beschikbaar?
· Wanneer gebruik je welke test?
· Do’s and don’ts in het gebruik van de tests.
· Interpretatie en Rapportage van de resultaten van de tests.
Ontwikkelings- en intelligentietests voor jonge kinderen lijken op die van de oudere kinderen en jongeren, maar zijn tegelijkertijd ook heel anders. De inhoud van de opdrachten, de testprocedures en het adviseren op basis van deze tests vergt specifieke kennis en vaardigheden.
Kennis van de onderliggende theorieën en ontwikkelingsmodellen is belangrijk om de resultaten goed te kunnen duiden. Dit vormt daarom een onderdeel van deze trainingsdag. Je krijgt antwoord op de vraag: Wat ben ik eigenlijk met deze opdrachten aan het testen? Dit vergemakkelijkt het interpreteren van de resultaten en adviseren van ouders en begeleiders van een kind.
De cursus richt zich ook op de vraag: Welke tests hebben we allemaal in Nederland op dit gebied en wanneer gebruik je dan welke test? Dit is natuurlijk afhankelijk van de hulpvraag, maar ook van de leeftijd, het niveau van functioneren en specifieke beperkingen van een kind.
In het praktische deel van de cursus worden tips and trics besproken die je kunt gebruiken in de afname van o.a. de SON-R 2-8, de WPPSI-IV en de Bayley tests.
Het meest uitgebreid zal de interpretatie en de rapportage van deze tests behandeld worden. Wat betekenen de resultaten en hoe schrijf ik deze zo helder mogelijk in een onderzoeksverslag voor ouders en begeleiders.