Informatie en aanmelding
Wat is de SON test?
De SON (Snijders-Oomen Niet-Verbale Intelligentietest) is een non-verbale intelligentietest die in Nederland veel gebruikt wordt voor het vaststellen van de intelligentie voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen. De test is met name geschikt voor het vaststellen van de intelligentie bij personen die beperkt zijn in hun verbale communicatie, personen met gehoorproblemen, met taal- en spraakstoornissen of mensen die de Nederlandse taal nog onvoldoende spreken.
De SON test is vernieuwd. De test is nu volledig digitaal af te nemen en te scoren en het leeftijdsbereik is uitgebreid tot 60 jaar.
Wat is een normeringsonderzoek?
Als er een nieuwe of verbeterde versie van een test wordt gemaakt wordt deze eerst getest op een klein groepje deelnemers. Als deze is goedgekeurd wordt de test afgenomen bij een grote groep deelnemers, het normeringsonderzoek. Voor de Digitale SON zijn we op zoek naar 1310 kinderen en volwassenen in de leeftijd van 6 jaar tot 60 jaar. De uitkomsten van deze 1310 testen geven informatie over het algemene intelligentieniveau van de deelnemers van 6 jaar tot 60 jaar in Nederland op dit moment. Als de Digitale SON later in de klinische praktijk wordt gebruikt kunnen de resultaten van een persoon die getest is vergeleken worden met het gemiddelde intelligentieniveau van de deelnemers van een bepaalde leeftijd in Nederland. Dit kan helpen in het geven van passend onderwijsadvies of inzicht geven in de zorgbehoeften van mensen.
Wat houdt een testafname met de Digitale SON in?
De Digitale SON bestaat uit een handleiding en een tablet die je nodig hebt voor de afname. De afnameduur van de Digitale SON is ongeveer 60 minuten. Tijdens de afname zet je de tablet klaar voor de deelnemer. De instructies worden intuïtief door het digitale programma gegeven. Als testleider beoordeel je reacties van de deelnemer en voegt deze observaties toe aan een opmerkingenveld. Het toekennen van de scores gebeurt volgens een gestandaardiseerde procedure via de tablet.
Wanneer kan je testleider zijn?
Je kan testleider worden als:
- (Student) Gedragswetenschapper (psycholoog of orthopedagoog)
- (Student) Toegepast psycholoog/ Psychodiagnostisch werker
Of een andere relevante opleiding, twijfel je? Neem dan contact met ons op via digitaleson@dekinderacademie.com.
Wat wordt er verwacht van een testleider?
Je volgt de online startbijeenkomst van de Kinderacademie Groningen en ontvangt alle informatie over het normeringsonderzoek. Als je ook mee gaat werken aan de validatiestudie, krijg je natuurlijk ook training in de afname van het andere instrument dat we hiervoor gebruiken.
We vragen je om tenminste 25 afnames te doen in een periode van een half jaar, maar we hopen dat je er meer kunt doen.
Testafname
Na de startbijeenkomst ga je aan de slag met testen. Dit mag bij de deelnemers thuis maar ook in je eigen praktijk of een andere omgeving, in overleg met ouders en/ of deelnemer. De afname van de Digitale SON duurt naar verwachting ongeveer 1 uur. Je hoeft na afloop geen scores in te voeren.
Welke deelnemers kunnen meedoen aan het onderzoek?
We vragen je om zelf deelnemers tussen de 6 en 60 jaar te gaan werven in je eigen omgeving. We zijn op zoek naar deelnemers door het hele land, met verschillende opleidingsniveaus en culturele achtergronden.
Natuurlijk werven ook wij deelnemers voor het normeringsonderzoek. Dit doen we door het hele land. We doen hard ons best om testleiders te koppelen aan deelnemers in dezelfde regio, maar als je zelf deelnemers in je omgeving kent is dit alleen maar makkelijker voor jou!
Wanneer je gekoppeld bent aan een deelnemer, zoek je als testleider contact met ouders en/ of deelnemer om verder afspraken te maken over de datum en tijdstip van de testafname.
Vergoeding
Voor elke afname van de Digitale SON of validatietest ontvang je 35 euro. Dit is inclusief kennismaking met ouders en/of deelnemer en de afname. De reiskosten worden vergoed (23 cent per kilometer).
Aanmelden
Via onze site kun je je aanmelden als testleider. Hier vul je een aantal vragen in waaronder persoonsgegevens, opleiding/functie en diagnostische kennis. Bekijk hier het privacy statement.
Heb je nog vragen? Mail gerust naar digitaleson@dekinderacademie.com